Songfestival Beeld © Getty Images

Nog onzeker of alle songfestival-acts afreizen naar Rotterdam

11 april 2021 13:45

Het is nog maar de vraag of volgende maand alle deelnemers aan het Eurovisiesongfestival in Rotterdam aanwezig zijn voor het muziekfestijn. De organisatie gaat er in het huidige scenario vanuit dat alle delegaties naar de havenstad komen, maar voor sommige deelnemers is dat een flinke opgave. "Australië is lastig bijvoorbeeld, omdat die met vrij stevige reisbeperkingen zitten", zegt uitvoerend producent Sietse Bakker tegen het ANP. "We hopen binnenkort meer te horen."

"Je hebt de artiesten natuurlijk het liefst hier, maar het is heel mooi om te zien hoe al die omroepen zich hebben geschaard achter het back-upplan"

Voor de delegaties uit Europa is het allemaal een stuk makkelijker, zeker voor de landen binnen de EU. De organisatie van het songfestival kreeg een uitzondering van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, zodat deelnemers ondanks reisbeperkingen naar Nederland mogen komen. "Dat maakt dat we vooralsnog verwachten dat bijna alle delegaties hier straks op het podium kunnen staan."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Opbouw podium Eurovisiesongfestival 2021 officieel van start

Mocht dat een van de 39 deelnemende landen toch niet lukken, dan wordt 'de back-uptape' uit de kast getrokken. "Veel landen hebben daar ongelooflijk veel energie in gestoken, daar zitten echt juweeltjes bij", zegt Bakker over de video's die alle songfestivalkandidaten opnamen. "Je hebt de artiesten natuurlijk het liefst hier, maar het is heel mooi om te zien hoe al die omroepen zich hebben geschaard achter het back-upplan. Zo kunnen we straks hoe dan ook drie mooie shows Europa insturen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan Laurence ontvangt eerste Eurovisiesongfestival-sieraad

De delegaties die wél naar Rotterdam komen, moeten zich aan een aantal regels houden. Zo is een negatieve coronatest verplicht voordat de koffers worden gepakt en wordt artiesten gevraagd zoveel mogelijk in hun hotel te blijven 'zodat ze een veilige haven creëren'. De deelnemers worden ook in Rotterdam regelmatig getest en wie positief test, moet in quarantaine. Dat kan ook gelden als een achtergrondzanger of -danser die positief test. "De RIVM-richtlijnen zijn leidend", zegt Bakker. "Dus als een artiest binnen anderhalve meter met zijn backingvocals heeft staan zingen en daarmee mogelijk anderen besmet zijn, dan moet de hele delegatie in quarantaine. Dat betekent dat je vanuit je hotelkamer naar je back-upoptreden gaat kijken."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ook podcast op de plank over Eurovisiesongfestival

Sietse verwacht niet dat het zo'n vaart zal lopen. "Het is voor een artiest natuurlijk enorm zuur om op een hotelkamer vast te zitten. Ik denk daarom ook dat de artiesten zich wel drie keer bedenken voor ze de maatregelen aan hun laars lappen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nog 50 dagen tot het songfestival: wat kunnen we verwachten?

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!