Beeld © Getty Images

Over deze songfestivaloutfits hebben we het na al die jaren nog steeds

24 april 2021 11:27

Nog een kleine maand en dan gaat het songfestival in Rotterdam voor de herkansing. De afgelopen 65 jaar zijn er al heel wat bijzondere nummers voorbijgekomen, maar er hebben minstens zoveel opvallende outfits de revue gepasseerd. RTL Boulevard presenteert: de meest extravagante kostuums van de afgelopen jaren.

Linda Wagenmakers, Stockholm 2000

Het songfestival in Rotterdam belooft nu al onvergetelijk te worden. Net zo iconisch is de gestreepte 'jurk' - parachute dekt de lading beter - van Linda Wagenmakers. In 2000 doet ze voor Nederland mee aan het songfestival met het nummer 'No Goodbyes' en ze weet alle aandacht naar zich toe te trekken. Echter, terwijl de zangeres zich opmaakt voor haar optreden in de Zweedse hoofdstad, gaat het helemaal mis in Enschede. Omdat in eerste instantie niet duidelijk is hoe erg de vuurwerkramp is, wordt het muziekfestijn gewoon op de Nederlandse televisie uitgezonden. Rond de klok van 22.00 uur besluit de NOS alsnog om de uitzending te staken.

Linda Wagenmakers 2000
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Willem-Alexander bij onthulling songfestivalpodium: 'Heel trots'

Slavko Kalezić, Kiev 2017 

Slavko Kalezić, oftewel: de man met de paardenstaart. Hij draagt een doorschijnende top met bijpassende glitterbroek, en een lapje rond zijn middel maakt zijn outfit compleet. Helaas wist Slavko, die uitkwam voor Montenegro, zich niet te plaatsen voor de finale. Tóch ging hij niet met lege handen naar huis. De excentrieke zanger en zijn paardenstaart gingen met de Barbara Dex Award voor slechtst geklede artiest aan de haal. 

De Barbara Dex Award wordt sinds 1997 uitgereikt. Nederland mocht de prijs in 2015 in ontvangst nemen. Trijntje Oosterhuis verscheen toen in een jurk die vergeleken werd met - daar is 'ie weer - een parachute.

Slavko Kalezić 2017
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jan en Edsilia willen nog paar kilo's kwijt voor het songfestival

Trijntje Oosterhuis, Oostenrijk 2015

Trijntje verdient dan ook een eervolle vermelding in dit lijstje. Hoewel haar uiteindelijke outfit niet in de smaak viel bij Europa (en Nederland), was er ook veel commentaar op de eerdere optie - die inmiddels bekendstaat als de 'scheurjurk'. Zelfs Cornald Maas noemde de japon met naveldiep decolleté 'gewaagd'. 

Waar Trijntje toch liever voor gemak ging en koos voor een broekpak, dacht schoonzus Edsilia Rombley juist: geef dat ding maar hier, dan trek ik 't wel aan. Bij de puntentelling tijdens de finale van het Eurovisiesongfestival droeg Edsilia dan ook de veelbesproken 'scheurjurk'. En ze kon het hebben.

Trijntje Oosterhuis 2015
Trijntje Oosterhuis 2015
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Trijntje Oosterhuis verrast fans met nieuwe muziek

Vjerka Serdjoetsjka, Helsinki 2007

Vjerka Serdjoetsjka is misschien wel een van de bekendste deelnemers van het Eurovisiesongfestival. Jaarlijks wordt regelmatig naar het alter ego van de van oorsprong Oekraïense komiek en zanger gerefereerd en inmiddels heeft hij meerdere cameo's gehad tijdens verschillende edities van het festival. Leuk feitje: de naam van de act werd gevormd door een willekeurige voornaam te kiezen (Vjerka, wat in het Russisch geloof en vertrouwen betekent) en deze samen te voegen met een achternaam van een voormalig klasgenootje, Anja Serdjoek.

Vjerka Serdjoetsjka 2007
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Nog altijd de vraag of publiek aanwezig mag zijn bij songfestival

Elina Nechayeva, Lissabon 2018

Met het operanummer 'La Forza' wist Elina uit naam van Estland voor kippenvel te zorgen. Even indrukwekkend was haar lichtgevende jurk. Op het gigantische gewaad werden allerlei projecties uitvergroot, en dat zag er bijzonder chic en extravagant uit. En dat mag ook wel voor een slordige 65.000 euro. Desondanks eindigde de zangeres op de achtste plaats. 

Elina Nechayeva 2018
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Songfestivalbaas vond pauze-act Madonna veel te lang duren

Lordi, Griekenland 2006

De winnaars van 2006 wisten niet alleen aandacht te trekken met hun ruige nummer, maar zeker ook met hun bijzondere... euh, outfit. De bandleden van Lordi verschenen als een soort 'monsters' in Athene. Hoewel veel songfestivalliefhebbers nog altijd niet snappen hoe het kon gebeuren, wisten ze met het nummer 'Hard Rock Hallelujah' de eerste plek te behalen met de (tot dan) hoogste score ooit: 292 punten.

Lordi 2006
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Koos van Plateringen krijgt rol bij Eurovisiesongfestival

Scooch, Helsinki 2007 

Om hun nummer 'Flying the Flag' extra kracht bij te zetten, besloot de Britse groep Scooch tijdens de finale van het songfestival een voorbeeld te nemen aan de outfits die gedragen worden door stewards en stewardessen, alleen dan nét een tikkie - zeg maar gerust héél wat tikkies - uitdagender. De outfit van Britney Spears in de videoclip van 'Toxic' is er niets bij.

Scooch 2007
Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

Chantal Janzen showt 'eerste versie' van haar songfestival-jurk

Jedward, Azerbeidzjan 2012

De Ierse tweeling Jedward kon zich er maar niet bij neerleggen dat ze in 2011 achtste waren geworden. Daarom besloten ze het jaar erop gewoon wéér een plek op het podium in te nemen. Hoewel de excentrieke broertjes twee keer de finale weten te halen, gaan ze twee keer met lege handen naar huis - ondanks hun opvallende zilveren astronautwaardige kostuums. Drie keer is scheepsrecht?

Jedward 2012
Miniatuurvoorbeeld

Bekijk ook:

'Koninklijke familie aanwezig tijdens songfestival'

Francesco Gabbani, Kiev 2017 

Een dansende aap op het podium? Tegenwoordig staat een gemiddelde songfestivalfan nergens meer van te kijken. Italië deed het trucje in 2017 met het ironische 'Occidentali's Karmavan Francesco Gabbani. Hoewel het nummer alles in huis had wat een Eurovisie-winnaar nodig heeft (een zanger vol zelfvertrouwen, een herkenbaar deuntje, makkelijke danspasjes, wat Engelse woorden in de tekst om mee te kunnen zingen en natuurlijk een dansende aap) werd hij uiteindelijk zesde.

Francesco Gabbani 2017
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Ook podcast op de plank over Eurovisiesongfestival

InCulto, Oslo 2010

Als glinsterende kostschooljongetjes stappen de leden van InCulto in Litouwen op het podium. Alles wijst erop dat het een normaal - in hoeverre dat mogelijk is tijdens het songfestival - optreden wordt, maar dan trekken ze halverwege hun broek uit en maken ze het optreden af in hotpants met glitters. Daar zakt toch je broek van af?

InCulto 2010
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Duncan Laurence ontvangt eerste Eurovisiesongfestival-sieraad

Welke outfits dit jaar allemaal in Rotterdam voorbij gaan komen, dat blijft nog even een verrassing. Presentatrice Chantal Janzen heeft haar look inmiddels al uitgekozen en geeft in RTL Boulevard alvast een voorproefje.

Chantal Janzen showt 'eerste versie' van haar songfestival-jurk

02:35

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!