Beeld © ANP

Rotterdamse ziekenhuizen maken zich zorgen over druk songfestival

7 mei 2021 21:28

De Rotterdamse ziekenhuizen Maasstad en Ikazia kunnen niet garanderen dat ze tijdens het Eurovisiesongfestival extra zorg kunnen bieden aan bezoekers, personeel en artiesten van het festival in Ahoy. Volgens bestuurders is het personeel overbelast met de zorg voor coronapatiënten, waardoor acute zorg in het gedrang kan komen. Dat bevestigt een woordvoerder van het Maasstad Ziekenhuis na berichtgeving van 'Nieuwsuur'.

"We vragen om nog eens kritisch te bezien, op basis van een risicoanalyse, of dit hoge aantal bezoekers gewenst is"

De twee ziekenhuizen die het dichtst bij Ahoy zitten, maken zich zorgen dat in geval van drank- en drugsmisbruik of incidenten het personeel niet de capaciteit heeft de juiste zorg te bieden. Via een brief hebben ze burgemeester Ahmed Aboutaleb, als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond, op de hoogte gebracht van hun bedenkingen bij de 30.000 bezoekers die in Ahoy worden verwacht.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Arcade uitgeroepen tot beste Nederlandse songfestivalliedje

"We vragen om nog eens kritisch te bezien, op basis van een risicoanalyse, of dit hoge aantal bezoekers gewenst is", aldus de woordvoerster van Maasstad. Ze wijst erop dat het in de regio 'ontzettend druk' is in de zorg. "De reguliere zorg is afgeschaald, ic's liggen vol en zo nu en dan is er een opnamestop voor patiënten."

Hoewel andere ziekenhuizen bereid zijn om bij te springen, is vooraf verspreiden van patiënten niet altijd een optie. "Iemand op de ic is niet altijd zomaar over te plaatsen. Niet alleen iemand met corona, maar ook iemand die een auto-ongeluk of hartinfarct heeft gehad. Wij zijn altijd open voor iedereen."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Samantha Steenwijk wil met Nederlands nummer naar het songfestival

Een woordvoerder van het songfestival reageert dat het muziekfestijn in het verleden voor 'nauwelijks tot geen druk op de zorg' zorgde. De organisatie van het songfestival heeft naar eigen zeggen de afgelopen maanden nauw contact gehouden met de gemeente Rotterdam, de GGD en diverse ziekenhuizen in de omgeving. "Juist ook om signalen op te pikken en eventuele zorgen met ons te delen", vult de zegsman aan.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Buddy Vedder geeft kijkje achter schermen Eurovisie Songfestival

De kaartverkoop voor het Eurovisiesongfestival, dat aangemerkt is als Fieldlab-evenement en dus met publiek wordt georganiseerd, start zaterdag.

Opvallend besluit voor kaarten songfestival: 'Nog nooit gebeurd'

01:20
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Kabinet hakt knoop door: publiek welkom bij songfestival

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!