Italië voor het songfestival Beeld © Getty Images

'Italië potentiële winnaar Eurovisiesongfestival'

17 mei 2021 11:53

Voor de tweede keer in de historie van het Eurovisiesongfestival kan zaterdag zomaar eens een rocknummer met winst aan de haal gaan. Italië gooit verrassend hoge ogen bij de bookmakers met het nummer 'Zitti E Buoni' en ook songfestivalcommentatoren Cornald Maas (58) en Sander Lantinga (44) zien een potentiële winnaar.

"Het is niet meer: 'het is geen Engels, dus ik snap het niet'"

"Rock is zeker niet typisch songfestival al hebben we Lordi natuurlijk gehad (eerste in 2006, red.) en Wig Wam uit Noorwegen eindigde in 2005 ook in de top 10", zegt Cornald in gesprek met het ANP. Volgens hem kan elk genre winnen op het songfestival. "Zolang het maar goed genoeg is."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Noorse songfestivalinzending feliciteert 'onze' koningin Máxima

Dat is bij de inzending van Italië dit jaar zeker het geval, gaat hij verder. "Je voelt de echtheid ook al spreek je geen Italiaans. Ze brengen het met heel veel overtuigingskracht en met volle energie op het podium."

Collega Sander voegt toe: "Als een rockact oprecht en authentiek is, word je meteen zintuigelijk geprikkeld. Zij maken het wel waar. En vergis je niet, door alle gitaarsolo’s en rifjes heen is het meer pop dan je denkt. Ik denk dat daar ook de kracht zit."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Vooruitblik: deze kandidaten staan morgen op songfestivalpodium

Volgens de twee valt dit jaar verder op dat het niveau van de songfestivalliedjes 'gemiddeld echt in orde is'. Opvallend genoeg hebben veel landen voor een uptempo-nummer gekozen en zijn het juist de liedjes in de eigen taal die momenteel hoge ogen gooien bij de wedkantoren.

"Je zou denken dat we door corona heel erg in de verstilling gaan met z'n allen met veel ballads maar niets is minder waar", aldus Cornald. "We krijgen juist heel veel uptempo, heel veel bravoure en veel dance-acts."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Paul de Leeuw trekt zich terug als host songfestivaltalkshow

Het succes van de anderstalige tracks geeft volgens Sander aan hoe breed muziek is geworden. "Het is niet meer: 'het is geen Engels, dus ik snap het niet'. De boodschap komt toch wel aan ook al versta je de taal niet."

Over de kansen van de Nederlandse inzending Jeangu, zijn de mannen realistisch. "We gaan niet winnen, laten we eerlijk zijn", zegt de radio-dj daarover. "Maar misschien eindigen we wel hoger dan iedereen denkt. Nederland kan zomaar een van de dark horses worden."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Danny Vera tweede op alternatief songfestival

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!