Maneskin uit Italië wint het songfestival 2021 Beeld © ANP

Italië grote winnaar songfestival

23 mei 2021 00:55

Italië heeft zaterdagavond in Rotterdam Ahoy de 65e editie van het Eurovisiesongfestival gewonnen. De Italianen brengen daarmee hun totaal aan songfestivaloverwinningen op drie. Nederland is met Jeangu Macrooy (27) op plek 23 van de 26 geëindigd.

De Italiaanse rockgroep Måneskin kreeg in totaal 524 punten. Vooral het publiek stemde en masse op Italië. Frankrijk en Zwitserland eindigden op de tweede en derde plek. De top 10 wordt verder gevuld door IJsland, Oekraïne, Finland, Malta, Litouwen, Rusland en Griekenland.

Het bleef tot de laatste seconde spannend, want het uitdelen van de punten gebeurde in twee delen. Eerst kwamen de punten die de vakjury's van alle landen hadden uitgedeeld. Daarbij scoorde Zwitserland het beste met 267 punten. Maar Frankrijk volgde met 248 punten, Malta en Italië bleven in de buurt met 208 en 206 punten. 

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Veel lof voor optreden Duncan op sociale media

Italië behoorde in 1956 tot de eerste deelnemers van het songfestival en was in de jaren daarna bijna altijd van de partij, tot de jaren negentig. In 2011 keerde het land na 14 jaar afwezigheid terug, toen direct als een van de grote geldschieters en werd de Big Four op het songfestival een Big Five.

De Italianen presteerden na hun terugkeer opvallend goed met slechts twee plaatsen buiten de top 10. In 2019 zag het land de overwinning aan zijn neus voorbijgaan toen Mahmood tweede werd achter Duncan Laurence. Ook in 2011 werd de tweede plaats bereikt en in 2015 werd Italië derde.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

BN'ers onder de indruk van pauze-act songfestivalfinale

Engeland werd de grote verliezer van de avond. James Newman kreeg namens dat land 0 punten van de vakjury's en 0 punten van het publiek. Ook Jeangu wist met 'Birth Of A New Age' de vakjury's en kijkers thuis niet te overtuigen. De zanger kreeg van de vakjury's 11 punten en 0 punten van het publiek. De Utrechtse Stefania, die namens Griekenland meedeed, scoorde beter met haar tiende plaats.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!