Jeangu Macrooy Beeld © ANP

New York Times prijst Jeangu Macrooy voor 'Black Lives Matter-moment'

23 mei 2021 10:38

'The New York Times' heeft een artikel gewijd aan Jeangu Macrooy (27), die Nederland zaterdag vertegenwoordigde op het Eurovisiesongfestival. De krant prijst het optreden van de zanger als een 'Black Lives Matter-moment'.

De recensent noemt het 'geweldig' dat Jeangu gekozen heeft voor een lied met veel Surinaamse elementen. Zo bevat 'Birth of a New Age' zinnen in Sranantongo, een veelgesproken Surinaamse creooltaal. De taal ontstond tijdens de slavernijperiode en was lang verboden in het land. De tekst in het lied verwijst expliciet naar de veerkracht van mensen van kleur. In de clip worden ook rituelen uitgevoerd die bij winti horen, een traditionele Afro-Surinaamse religie.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Jeangu Macrooy teleurgesteld maar dankbaar voor het avontuur

Volgens The New York Times past Jeangu met zijn bijdrage in een lange traditie van songfestivalnummers over sociale of politieke kwesties. Nederland eindigde op de 23e plek. Het lied kreeg wel punten van de vakjury, maar het publiek kende de bijdrage nul punten toe.

De uitzending van de finale van het Eurovisiesongfestival trok de meeste kijkers tijdens het optreden van Nederland, iets voor 23.00 uur. Toen zaten ruim 6,1 miljoen Nederlanders voor hun televisie. Dat laat de Stichting Kijkonderzoek zondag weten.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Rockband Måneskin te horen in Italiaanse versie Cruella-film

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!