Laura Pausini, Mika en Alessandro Cattelan Beeld © ANP

'Presentatoren songfestival gekozen vanwege bekendheid én talenkennis'

3 februari 2022 13:12

Nu de presentatoren van het Eurovisiesongfestival bekend zijn kan het aftellen écht gaan beginnen. Laura Pausini (47), Mika (38) en Alessandro Cattelan (41) zijn de uitverkorenen; een mooie mix van jong talent en internationale bekendheid volgens onze entertainment- en songfestivaldeskundige Aran Bade (37). "De organisatie heeft duidelijk gekozen voor internationale bekendheid."

"Het is juist de charme vind ik om voor het songfestival presentatoren te kiezen uit je eigen land"

Vorige week meldde het Italiaanse persbureau Adnkronos al dat het trio het stokje over zou nemen van 'onze' Chantal Janzen, Jan Smit, Edsilia Rombley en Nikkie de Jager. Woensdag werd dit bevestigd tijdens de tweede avond van het Sanremo Festival. "Ik vind het een frisse keuze om zowel te gaan voor een populaire, jonge zanger als Mika, maar ook voor de alom geroemde Laura Pausini", aldus Aran. "Laura Pausini is de bekendste Italiaanse zangeres over de grens. Ook in Nederland scoorde zij hits. Zanger Mika spreekt vloeiend Italiaans en Frans. Niet onbelangrijk op het festival."

Aran hoopt dat Pausini's 'Italiaanse charme en temperament' terug te zien zijn tijdens de liveshows. "Ik hoop ook dat de Italianen straks in mei hun cultuur, hun muziek en taal laten zien en horen, ondanks dat er altijd Engels en Frans gesproken wordt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Chantal en Nikkie hopen dat songfestivalopvolgers genieten

De naam van Mika, bekend van grote hits als 'Grace Kelly' en 'Relax, Take It Easy', zong al langer rond. In eerste instantie een 'vreemde eend in de bijt' volgens Aran. "De zanger is Brits-Libanees en heeft helemaal geen Italiaanse roots. Ook bij de songfestivalfans roept het vragen op. Het is juist de charme vind ik om voor het songfestival presentatoren te kiezen uit je eigen land. Toch woont hij al een tijdje in Italië én hij is daar veel op tv te zien. Extra pluspunt vind ik dat hij zanger is en ik hoop dan ook dat hij net als de presentatoren vorig jaar wat gaat zingen."

Aran denkt dat de talenknobbel van Mika en het feit dat hij programma’s op de Italiaanse tv heeft de redenen zijn geweest voor omroep RAI, die het songfestival uitzendt, hem te benaderen. "Mika spreekt naast vloeiend Engels ook Frans, Spaans en Italiaans. Vooral het spreken van Frans kan de organisatie wel gebruiken. Na Engels is Frans de tweede taal die al sinds het begin in 1956 wordt gesproken op het festival."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Songfestival-regisseur Marnix Kaart dit jaar in Eurovisie-team S10

Alessandro Cattelan is het minst bekend buiten Italië, maar een grote naam in eigen land volgens Aran. Hij presenteert daar bijvoorbeeld The X Factor en heeft een eigen talkshow. Aran: "Alessandro spreekt net als Mika vloeiend Engels. Hij interviewde bekende artiesten onder wie Natalie Imbruglia, Robbie Williams en Jimmy Fallon, dus dat is zeker een grote plus geweest. Ik hoop dat hij vooral ook humor in kan brengen."

Volgens de songfestivalkenner zou de organisatie moeite hebben gehad om presentatoren te vinden die het Engels een beetje onder de knie hebben. "Het was vroeger niet gebruikelijk dat Italianen ook Engels op school leerden", licht Aran toe. "Dit is uiteraard essentieel om een modern songfestival neer te zetten. Ik word net als vele andere Europeanen niet warm van hakkelende Italiaanse presentatoren die ons in steenkolen Engels door de finale loodsen. Met Mika aan boord hebben ze dat denk ik gefixt."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Thema van Eurovisie Songfestival is The Sound of Beauty

Het Eurovisiesongfestival vindt plaats in Turijn. De halve finales zijn op 10 en 12 mei, de finale volgt op 14 mei. Namens Nederland doet zangeres S10 mee, die in de eerste halve finale te zien is.

De zangeres treedt op in de eerste helft van de eerste halve finale. Daarin zijn ook onder meer Albanië, Letland, Zwitserland, Slovenië, Bulgarije, Moldavië, Oekraïne en Litouwen ingedeeld. In de tweede helft komen Noorwegen, Rusland, Portugal, Denemarken, Armenië, Oostenrijk, Kroatië, IJsland en Griekenland in actie.

S10 over deelname songfestival: 'Te bizar voor woorden'

04:42

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!