Trijntje Oosterhuis 2015 Beeld © ANP

Award slechtst geklede songfestivalartiest niet langer uitgereikt

13 maart 2022 11:56

De Barbara Dex Award, de prijs voor de slechtst of meest opvallend geklede songfestivalartiest, wordt vanaf dit jaar niet meer uitgereikt. Organisator 'Songfestival.be' vindt een dergelijke prijs in het huidige tijdperk niet meer passen.

"Het laatste wat we als website willen is mensen kwetsen"

Songfestival.be adopteerde de award in 2017 en probeerde de afgelopen jaren al de nadruk te leggen op 'meest opvallende outfit'. "Het rebranden van een award die al zoveel jaren bestaat, is onmogelijk gebleken", staat in een verklaring. "Het laatste wat we als website willen is mensen kwetsen. De afgelopen jaren hebben de negatieve opmerkingen hierover ons doen beseffen dat het nu de tijd is om te stoppen met deze award. De naam van de award zal voor altijd geassocieerd worden met iets lelijks." De initiatiefnemers willen nu een nieuwe kledingprijs in het leven roepen.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Cornelia Jakobs namens Zweden naar Eurovisiesongfestival

De prijs is vernoemd naar de Belgische zangeres Barbara Dex, die in 1993 aan het Eurovisiesongfestival meedeed. Ze droeg een zelf ontworpen jurk, waar ze destijds veel commentaar op kreeg. De Barbara Dex Award werd in 1997 voor het eerst uitgereikt. Nederland won de prijs in 2015. Trijntje Oosterhuis verscheen toen in een pak die ook wel vergeleken werd met een parachute.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

S10 laat hakken in kast tijdens songfestival: 'Plas ik in broek!'

De Noorse zanger TIX was vorig jaar de laatste winnaar. Hij viel op dankzij zijn grote engelenvleugels, witte bontjas, glitterpak en de kettingen waarmee hij vast zat.

Wil jij 24/7 op de hoogte zijn van het laatste entertainment, lifestyle, crime en royalty nieuws?
Download dan nu de RTL Boulevard app!