Kalush Orchestra Beeld © ANP

Oekraïense songfestivalwinnaar: 'Elke overwinning is nu belangrijk'

15 mei 2022 02:37

De Oekraïense groep Kalush Orchestra is blij met de winst op het Eurovisiesongfestival, maar noemt alle overwinningen zeker in oorlogstijd erg belangrijk. De zege is 'nu heel betekenisvol', reageerde frontman Oleh Psiuk (27) na afloop tijdens een persconferentie.

"Net als alle Oekraïners zijn wij klaar om te vechten tot het einde"

"De Oekraïense cultuur wordt aangevallen en wij tonen aan dat de cultuur en muziek in leven zijn en hun eigen betekenis hebben", vervolgde hij. Ook herhaalde Oleh dat hij verwacht dat het songfestival volgend jaar gewoon 'in een nieuw en gelukkig Oekraïne' kan plaatsvinden.

De Oekraïense overheid heeft op Twitter bedankt voor alle steun na de winst. 'Jullie hebben onze harten doen smelten', luidt het bericht op het officiële account van de overheid. De steun voor de 'dappere vechters voor de vrede' wordt zeer gewaardeerd. Ook wordt de songfestivalact Kalush Orchestra gefeliciteerd.

'Reëel dat Big Five volgend jaar namens Oekraïne songfestival host'

03:56
Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

S10 'beetje teleurgesteld' om elfde plek songfestival

De groep vliegt over twee dagen terug naar zijn thuisland, maar wat hij dan gaat doen, weet hij nog niet. "Dit is de eerste keer dat ik het Eurovisiesongfestival heb gewonnen", zei hij lachend. "Maar net als alle Oekraïners zijn wij klaar om te vechten tot het einde."

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Politie Italië stopt pro-Russische cyberaanvallen tijdens songfestival

Het land kreeg in totaal 631 punten. Wedkantoren hadden al voorspeld dat Oekraïne vanwege de oorlog veel stemmen zou krijgen van het publiek. Nadat alle optreden zaterdag waren geweest, werd de winkans geschat op 62 procent. Het Verenigd Koninkrijk en Spanje eindigden op respectievelijk de tweede en derde plaats. De Nederlandse S10 werd elfde.

Moldavië heeft zaterdag een groot deel van Europa en Australië aan het dansen gezet. Het samenwerkingscollectief tussen de groepen Zdob și Zdub en de Advahov Brothers werd achter Oekraïne tweede bij de televoters. De thuisstemmers beloonden de vrolijke inzending met liefst 239 punten. Dat was opmerkelijk want na het uitdelen van de jurypunten had Trenulețul nog maar veertien punten van de jury's gekregen en stond het met een twintigste plaats bijna onderaan. Zdob și Zdub en de Advahov Brothers werden uiteindelijk zevende.

Miniatuurvoorbeeld

Lees ook:

Oekraïense president Zelenski wil Eurovisiesongfestival volgend jaar in Marioepol

Oekraïne heeft niet alleen de finale, maar ook de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival gewonnen. De Nederlandse inzending S10 eindigde daarin op de tweede plaats, zo is zaterdagnacht bekendgemaakt na de afloop van de finale. Kalush Orchestra kreeg dinsdag in de eerste halve finale 337 punten. S10 eindigde op de tweede plek met 221 punten. Griekenland eindigde kort daar achter met 211 punten.